πως μπορω να βελτΙωσω την γραμματικη μου στα αγγλικα?

Στους περισσότερους ενήλικες μαθητ΄ς επικρατεί η ιδέα οτι για να περάσεις μια εξέταση αγγλικών, πρέπει να ξέρεις ολα τα γραμματικά φαινόμενα που υπάρχουν, και να μην κάνεις ποτέ λάθος. Αυτο συμβαίνει γιατί ο τρόπος με τον οποίο μαθαίναμε την γλώσσα ως παιδιά ήταν τρομερά επικεντρωμένος στην εκμάθηση γραμματικής. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει. Κανείς δεν εμαθε να χρησιμοποιεί μια γλώσσα με το να ξέρει την γραμματική. Και στα ελληνικά, πχ, δεν σκέφτεσαι ποτέ «Χμμ, θελω να δηλώσω οτι κάτι έγινε μια φορά στο παρελθόν, αλλά χωρίς να πο ακριβώς το πότε, αρα θα χρησιμοποιήσω Παρακείμενο». Λες απλά «Δεν το εχω ξαναδει ποτε αυτο!» και τα υπόλοιπα εννούνται και καταννοούνται. Εννιά στους δέκα ενήλικες μαθητές μου, στο πρώτο τηλεφώνημα που μου κάνουν μου λενε «Φρίντα, έχω ξεχάσει τους χρόνους, δεν θυμάμαι τίποτα, θα τα κάνουμε όλα αυτά απο την αρχή ε;»

Η απλή απάντηση είναι πως ΟΧΙ.

ΌΧΙ δεν τα εχεις ξεχάσει όλα, και

ΌΧΙ δεν θα τα κάνουμε απο την αρχή.

Δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά απο μαθητές για να τους μάθω κάτι που θα μπορούσαν να κάνουμ μόνοι τους, ή, έστω, με λίγη καθοδήγηση, και δεν σκοπεύω να ξεκινήσω τώρα.

Οπότε, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την γραμματική σου;

ΒΡΕΣ τις αδυναμιες σου

  • Η γραμματικη των αγγλικών πάει ανάλογα με το επίπεδο. Με λίγα λόγια, αν θες να δωσεις για το LOWER δεν σου χρειάζεται να ξέρεις να χρησιμοποιείς το Wish και το If Only για να δείξεις "regret".

  • Λίστα με το ποιά γραμαμτικά φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε επίπεδο εδω.

  • Ο μόνος τρόπος να βρείς τις αδυναμίες σου είναι να κάνεις λάθος!

  • Οπότε, όταν κάνεις τεστ και ασκήσεις, σιγουρέψου οτι όταν διορθώνεις, παίρνεις χρόνο να δείς τα λάθη σου, και να καταλάβεις γιατί τα έκανες.

ΧΤΙΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΟΥ

  • Μόλις εντοπίσεις τα λάθη σου, μπορείς να ξεκινήσεις με το να κάνεις μια επανάληψη στην θεωρία.

  • Ένα πολύ καλό free resource που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι το Grammar Function απο το Cambridge Online Dictionary. (απλά πληκτρολόγησε το φαινόμενο που ψάνχεις πάνω, και θα σου βγάλει την θεωρία.)

  • Υπάρχουν επίσης άπειροι YouTubers που μπορούν να σου εξηγήσουν τα βασικά - πρόσεξε μόνο τα βίντεο να είναι στα αγγλικά, όχι στα ελληνικά.

  • Free Resources για Εξάσκηση online μπορείς να βρεις στο BBC Learning English (μεταξυ άλλων)

  • Αν θελεις να αγοράσεις βιβλίο, το καλύτερο που μπορείς να πάρεις είναι το English Grammar in Use απο τις Εκδόσεις Cambridge.

  • Αυτά που σου έχουν μείνει απο το γυμνάσιο, είναι επίσης καλά.

Previous
Previous

πως μπορω να βελτιωσω το λεξιλογιο μου στα αγγλικα?

Next
Next

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΕΣΤ Αγγλικων