ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ?

Δεν ξέρω. Ποιό είναι το καλύτερο φαγητό;

Εμένα μου αρέσει ας πούμε πολύ η μπριζόλα. Αλλά για όταν μαγειρεύω μόνη μου. Όταν είναι για delivery προφανως είναι το sushi. Απο την άλλη όμως, οκ, φαγητό είναι και το γλυκό, και μερικές νύχτες δύσκολες νομίζω οτι θα πεθάνω αν δεν φάω γαλακτομπούρεκο Γαλυφιανάκη.

Με λίγα λόγια, για εσένα ποιο είναι το καλύτερο φαγητό; Δεν υπάρχει one-size στα πιστοποιητικά όπως υπάρχει στα Zara (μεταξύ μας, ούτε στα Zara έπρεπε να υπάρχει)

Ακολούθα τα παρακάτω βήματα για να προσεγγίσεις το καλύτερο για εσένα:

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Για τί το θές το χαρτί; Αν είναι για μόρια στο δημόσιο, απλά τσέκαρε τον ΦΕΚ και θα δεις ποια έχει αναγνωρισμένα (είναι πολλά). Αν είναι για κάποια ιδιωτική στην ελλάδα, συνήθως (ΣΥΝΗΘΩΣ) ακολουθούν τον ΑΣΕΠ, αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσεις πρίν μπεις στην διαδικασία. Το ίδιο και με σχολές και δουλειές στο εξωτερικό. Ρώτα μια, δεν χάνεις τίποτα.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Θέλεις κάτι γρήγορο και εύκολο, ή έχεις χρόνο. Αν το πρώτο, κοίτα κάποιο που δίνεται online ή/και έχει μόνο reading και listening, όχι writing και speaking. Αν δεν σε πειράζει να ξοδέψεις λίγο παραπάνω χρόνο, μπορείς να δώσεις και κάποιο με παραγωγή λόγου, που συνήθως έχουν χαμηλότερη βάση. Αν το θές για σπουδές στο εξωτερικό, συνήθως ζητάνε το IELTS Academic, αλλα αυτό, προσοχή, κρατάει 2 χρόνια, μετά θελει ανανέωση. ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Κάνε ένα διαγνωστικό τεστ να δείς το σκόρ που πιάνεις στην εξέταση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Φρόντισε να ξέρεις την βάση που χρειάζεται. Συνήθως βρίσκεις δείγματα για τεστ (Past Papers) στα επίσημα site του εκάστοτε φορέα, όπως και πληροφορίες για το πόσο είναι η βάση.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Ξεκίνα προετοιμασία. Αυτό μπορείς να το κάνεις με το να διαβάζεις λεξιλόγιο, όσο μπορείς, να κάνεις τεστ απο κάποιο βιβλίο, και φυσικά το ✨internet✨ έχει μια πληθώρα υλικών προετοιμασίας, είτε είναι βίντεο στο YouTube είτε Courses (σειρές μαθημάτων) ασύνγχρονες (τις κάνεις όποτε θελεις) ή σύγχρονες (μέσα σε τάξη). Καλά, ναι και μαθήματα με φυσική παρουσία, αλλά προφανώς δεν είμαι υπέρμαχος αφού έχω online φροντιστήριο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν επιλέξεις να κάνεις μάθημα με κάποιον, φρόντισε να -ακου με καλα, ΑΚΟΥΣ- είναι Γ Ι Α Ε Ν Η Λ Ι Κ Ε Σ όχι για παιδιά. Ο ενήλικας δεν μαθαίνει όπως το παιδί.

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ

Κλείσε εξετάσεις. Προσοχή όχι μόνο στην ημερομηνία και την ώρα της εξέτασης, αλλά και στο πόσες μέρες κάνουν να βγουν τα αποτελέσματα, και πότε είναι διαθέσιμα σε εσένα. Δεν θέλεις να χάσεις κάποια προκύρηξη, ή αλλο deadline για κάτι τέτοιο.

ΤΕΛΟΣ, αν μου επιτρέπεις, θα προμοτάρω τις υπηρεσίες μου, που βασίζονται σε αυτή τη λογική.

1) Ο Δωρεάν Οδηγός Προετοιμασίας μου για αυτο-μελέτη στις εξετάσεις είναι εδώ, και έχει όλα αυτά που σου είπα παραπάνω, με περισσότερη λεπτομέρεια, και με λινκ για εξάσκηση, και ΚΑΙ με ένα checklist που μπορείς να εκτυπώσεις και να παρακολουθείς την πρόοδο σου. Το μόνο που θέλω είναι το email σου για να σου στέλνω κανένα προμόσιον, και διαγράφεσαι όποτε θέλεις.

2) Τα τμήματα μου που είναι εδω, και έχουν ώς στόχο να σου ανεβάσουν το επίπεδο πριν δώσεις για εξετάσεις. Ταυτόχρονα, μπορείς να κάνεις και το πρόγραμμα προετοιμασίας για εξετάσεις που είναι 5 συνεδρίες με καθοδήγηση, και είναι εδώ.

Thank you for your time, και καλή επιτυχία με τις εξετάσεις σου!

Previous
Previous

Το ιντερνετ εχει ζουμι

Next
Next

πως μπορω να βελτιωσω το λεξιλογιο μου στα αγγλικα?