Το ιντερνετ εχει ζουμι

Είναι μια αλήθεια αδιαμφισβήτητη οτι το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πραγμάτων που κάναμε μέχρι στιγμής με τον παραδοσιακό τρόπο. Κάνουμε τα ψώνια μας online, παίρνουμε ταξί από εφαρμογή, κλείνουμε εισιτήρια, παραγγέλνουμε φαγητό κλπ κλπ κλπ.

Μέχρι ένα σημείο, η εκμάθηση των αγγλικών μπορεί να γίνει online χωρίς τρομερή καθοδήγηση. Και το λέω αυτό, όχι γιατί θέλω να προστατέψω την δουλειά μου (ή τουλάχιστον όχι μόνο για αυτό) αλλά γιατί ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την αλληλεπίδραση ενός μαθητή με έναν καθηγητή. Αλλά σίγουρα, ένας ενήλικας μπορεί να χρησιμοποιήσει την πληθώρα των δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογών που υπάρχουν στο ίντερνετ. Σε αυτό το πόστ, έχω μαζέψει αυτά που έχω δει να δουλεύουν μέχρι στιγμής, χωρίς ιδιαίτερη σειρά προτίμησης. Κανείς δεν διαβάζει την εισαγωγή άλλωστε, προχώρα κατευθείαν στο ψητό.

1: Cambridge Dictionary Online

Γιατί χρειάζεται να ψάχνεις τις λέξεις σε αγγλο-αγγλικό λεξικό; Γιατί τα ελληνικά και τα αγγλικά είναι δύο διαφορετικές γλώσσες! ΟΥΑΟ! Οχι, οκ, σοβαρά τώρα, για να μπορέσεις να μάθεις μια γλώσσα και συγκεκριμένα, λεξιλόγιο, χρειάζεται το μυαλό σου να κάνει meaningful connection μεταξύ της λέξης και της έννοιας. Και σίγουρα, το να συνδέσεις την λέξη chair με την λέξη καρέκλα είναι εύκολο. Αλλά όταν μιλάμε για πιο αφηρημένες έννοιες, και phrasal verbs, και ιδιωματισμούς; Nope! Εδώ έρχεται το λεξικό, γιατί σου δίνει όλα αυτά που χρειάζεσαι να μάθεις μια καινούρια λέξη, και να την κάνεις κτήμα σου, να την θυμάσαι δηλαδη. Και τι χρειάζεσαι για να μάθεις μια λέξη; Θα σου πω. Άκου καλά: 

Για να μάθεις μια λέξη χρειάζεται να ξέρεις

  1. Πως γράφεται

  2. Πώς προφέρεται

  3. Τι σημαίνει (με συνώνυμα) 

  4. Με τι συντάσσεται (λέω make, do, have? Λεω about, in, on, at?) 

  5. Πως χρησιμοποιείται σε μια πρόταση; 

  6. Έχει καλή η κακή σημασία; (σκέψου την λέξη famous και notorious. Αν της μεταφρασεις, και οι δυο σημαίνουν “διάσημος”. Αλλά famous=διάσημος για καλό λόγο, notorious=διάσημος για κακό λόγο)

Αφού τα δείς όλα αυτά, όλα οκ. Έχεις καταλάβει ακριβώς την λέξη και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις. Απο εκει και περα για να την θυμηθείς, πρέπει να την δείς in context (ξανα δηάδη βήματα 3-6) τουλάχιστον άλλες 6 φορές. Οπότε ΨΑΞΕ ΨΑΞΕ ΨΑΞΕ. 

2: BBC Learning English

Ότι καλύτερο σε δωρεάν μαθήματα υπάρχει online. Τα περισσότερα είναι μικρά και μπορούν να γίνουν σε 10-20 λεπτά, που είναι το συνιστώμενο ημερήσιο όριο αγγλικών (από εμένα). Bonus οτι ασχολείται με επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα. Η συμβουλή μου είναι να μην κολλήσεις στην γραμματική (ξέρω, δεν θυμάσαι τους χρόνους…) αλλά να επικεντρωθείς σε pronunciation και vocabulary για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις γρήγορα αυτά που μαθαίνεις. 

3: Speak and Improve

Ένα μεγάλο κομμάτι της μάθησης μιας γλώσσας είναι να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις. Καιι φυσικά το προφορικό είναι το χειρότερο. Για να λυθεί η γλώσσα, μιλά στο ρομποτ. Θα σου κάνει ερωτήσεις, θα απαντήσεις και θα ηχογραφήσεις την φωνή σου, και μετά θα ακούσεις τον εαυτό σου. Που βοηθάει αυτο; Πιάνεις τα λάθη σου πιο εύκολα. Το ρομπότ θα σου δώσει και ένα feedback στο τέλος, για να σου δείξει σε τι επίπεδο είσαι σύμφωνα με το CEFR (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς) 


4: Grammarly

Το autocorrect σε expert level. Όχι μόνο θα σου δείξει τι ορθογραφικό και συντακτικό λάθος κάνεις, αλλά θα σου δώσει και τιπς για να βελτιώσεις την έκφραση σου αν κρίνει ότι τα είπες λίγο μπερδεμένα. Επίσης, μπορείς να το εγκαταστήσεις στον browser σου, και τσεκάρει αυτόματα ότι email στέλνεις. Εγώ το χρησιμοποιώ συνέχεια, γιατί μου ξεφεύγουν περίπου 10 ορθογραφικά ανα πρόταση. Η paid edition έχει ακόμα περισσότερα features. Δεν πρέπει να λείπει απο κανέναν που προσπαθεί να μάθει αγγλικά μόνος του ή σε τάξη.


5: Hello Talk 

Μια εφαρμογή chat που σου επιτρέπει να μιλήσεις με αγνώστους ανα τον κόσμο και να βελτιώσεις την επικοινωνία σου. Δεν είναι tinder, και είναι αρκετά safe, καθώς είναι ανώνυμο. Hey, it’s fun! Try it. 


6: Spotify

Δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλάω για τα Podcast και το πόσο χρήσιμα είναι όταν θέλεις να μάθεις αγγλικά. Υπάρχει ένα τεράστιο εύρος θεμάτων, οπότε σίγουρα θα βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει (Repeat after me: you need to find something that you love, and let it teach you). Προτιμότερα είναι τα podcast που είναι πιο “χαλαρά” όχι τόσο scripted, καθώς η φυσιολογική ροή του λόγου μας βοηθάει πολύ περισσότερο να εκφραστούμε - και φυσικά, να καταλάβουμε ότι δεν πειράζει να κάνεις λάθη, πάλι θα γίνεις κατανοητός. 


7: The British Council Online Skills

Το βρετανικό συμβούλιο έχει πολύ καλά μαθήματα εξάσκησης, που σε βοηθάνε με το γνωστό μοτίο Παρουσίαση Γλώσσας - Εξάσκηση Γλώσσας - Ελεύθερη Παραγωγή, που είναι κάτι που βολεύει έναν ενήλικα. 


 


Previous
Previous

Job Interview Questions (& Answers)

Next
Next

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ?